+389 2 3290 020

info@gps.mk

[1 Февруари] Imbolc

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > [1 Февруари] Imbolc
imbolc

Imbolc или Imbolg, исто така наречен ден на Свети Бригид (Brigid’s Day), е галски традиционален фестивал кој го означува почетокот на пролетта. Најчесто се одржува на 1 февруари, или на половина пат помеѓу зимската краткоденица и пролетната рамноденица. Историски гледано, овој ден бил најмногу одбележан низ Ирска и Шкотска.

Се прославува со огнови, кои го претставуваат зголемувањето на светлосната јачина на сонцето во текот на следните месеци, подготвено за пролет.

imbolic

Во меѓувреме, во христијанскиот календар фестивалот е познат како Candlemas (свеќи) , кога свеќите се благословуваат и палат, и претставуваат водечка светлина.

imbolc

imbolc celebration