+389 2 3290 020

info@gps.mk

Крадците избраа..

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Крадците избраа..

Анализата на активностите за кражба на автомобили во 2018 година од страна на “Тракер”, автомобилска компанија за обезбедување, сугерира дека заканата на кражби се зголемува. Престижните брендови остануваат главна цел за крадците. Во Топ 10 најчесто украдени возила, се покажува дека BMW X5 е на првото место, додека во 2017 година се наоѓаше на второто место. 

 

 

Податоците на Тракер откриваат дека 88% од украдените возила биле земени без користење на клучевите на сопственикот. Додека пак, во 2017 година биле украдени 80% возила на овој метод , и 66% во 2016 година, што  е делумно одраз на зголемената примена на оваа технологија.

Топ 10 најчесто украдени возила за 2018 година се:

  1. BMW X5
  2. Mercedes – Benz C Class
  3. BMW 3 – series
  4. Mercedes – Benz E class
  5. BMW 5 – series
  6. Range Rover Vogue
  7. Land Rover Discovery
  8. Range Rover Sport
  9. Mercedes – Benz S Class
  10. Mercedes – Benz GLE
Клајв Вејн, полицискиот началник на Тракер, објаснува: “Организираните криминални банди заработуваат од крадење на она што знаат дека ќе се продаде брзо, и тоа им е просперитетна, но нелегална професија.
Од Тракер во процес е систем кој има прикриен предавател кој е скриен во возилото и кој нема видлива антена, па крадецот дури нема да знае дека е таму, со цел да се намалат кражбите.