+389 2 3290 020

info@gps.mk

“Паметна” енергетска мрежа

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > “Паметна” енергетска мрежа
паметна енергетска мрежа

Во 2018 година, производителите на автомобили не само што сакаат да продаваат автомобили, туку и сакаат да ви продадат сосема нов начин на живеење.

Tesla е познат по изработката на електрични возила, но основачот Илон Маск исто така сака да им ги приклучи на електричните автомобили домашната батерија Tesla Powerwall 2 и соларните панели на Solar City. На ист начин, Nissan’s xStorage системот, исто така, нуди начин за корисниците на електрични возила да електрифицираат уште повеќе елементи од нивниот секојдневен живот. И сега и Audi сака да се приклучи на тимот.

Новиот проект на Audi, наречен Smart Energy Network, има за цел да формира интелигентна енергетска мрежа помеѓу вашата куќа, автомобил и снабдувањето со електрична енергија.

Во моментов работи на две локации – во центарот на Цирих и во околината на Инголштад, каде се наоѓа седиштето на компанијата. Во експериментот учествуваат и приватни домови, а се користат модели од хибридниот plug-in Audi Q7 e-tron 3.0 TDI quattro. Партнер на Аudi е компанија во Цирих, Ampard, која има развиено специјален софтвер.

Тој дистрибуира електрична енергија помеѓу фотоволтаичните панели, автомобилот и самата мрежа, на најповолен начин. Сите компоненти формираат виртуелна централа која ги зема во предвид флуктуациите во мрежата и ги регулира. Користените сончеви централи го прават системот уште поефективен, а самите автомобили можат да „комуницираат” со т.н. “паметни домови”.

паметна енергетска мрежа

Производителите на автомобили не се првите луѓе што би очекувале да се обидат да го стартуваат вашиот дом, но постојат неколку добри причини што овој тренд почнува да се одвива. Високата цена на истражувањето и развојот на батерија и соларна технологија значи дека брендови како што се Nissan и Tesla сакаат да рециклираат или продаваат што е можно повеќе батерии – и шеми како оваа им овозможува тоа да се случи.