+389 2 3290 020

info@gps.mk

Прогласен најнебезбедниот автомобил во светот

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Прогласен најнебезбедниот автомобил во светот

Добро почитуваната и независна лабораторија за тестирање на возилата на Thatcham на моделот Fiat Panda им даде најнизок рејтинг – нула поени (од максимални пет поени). Само уште еден друг автомобил успеал да ги има истите резултати, а тоа е “Fiat Punto” во 2017 година.

 

 

Fiat Panda не успеа да постигне повеќе од 50% во која било категорија што ги покрива безбедноста на возрасните, децата, патниците и пешаците, всушност го постигна најниското од секое возило тестирано за заштита на деца (16%, во просек од 79%).

Метју Евери, директор на истражувањето на Thatcham, коментираше: “Повеќе вознемирувачки е тоа што Fiat Panda се смета за добар избор за млади возачи и млади семејства. Но, единствената сигурносна технологија што ја има се потсетниците на безбедносните појаси”.

 

 

Спротивно на тоа, целосен рејтинг со пет ѕвездички и како меѓу најбезбедните помеѓу новите модели се Audi Q3, Jaguar I-Pace, Peugeot 508 и Volvo V60, а BMW X5 и Hyundai Santa Fe не се далеку зад “најбезбедните”. Доколку сте ‘кратки’ со буџет, за побезбеден мал автомобил од лабораторија за тестирање на возилата на Thatcham го препорачаа Seat Ibiza кој е со пет ѕвездички.