+389 2 3290 020

info@gps.mk

Првата дигитална регистарска табличка

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Првата дигитална регистарска табличка

Во последните неколку години, автомобилите се во постојан процес на трансформација. Тесла создаде автопилотни и целосно електрични возила. Автомобили што можат да летаат станаа достапни за јавноста и се подготвени за тестирање низ целиот свет.

Сепак, еден елемент од транспортот во светот остана релативно непроменет: регистарската табличка. Од 1903 година, оваа тенка метална ознака за идентификација на автомобили и нивните регистрирани сопственици претставуваше временска капсула на технологијата, се до сега.

регистарска табличка

Компанијата “Reviver Auto” ја претстави првата дигитална регистарска табличка во светот. Во текот на 2018 година, дигиталните регистарски таблички ќе пристигнат на калифорниските патишта, а потоа се очекува да пристигнат и во остатокот од САД.

Способноста веднаш да го ажурира статусот на регистрација значи дека постојано лепење на налепниците може да биде нешто од минатото. Дигиталната плоча, исто така, може да биде програмирана за да се поврзе со апликации за паркирање и услуги и да прикажува статус на паркирање, на неа ќе пишува до кога е платен паркингот.

Голема предност на дигиталната плоча може да биде нејзиното учество во заштитата од кражба, бидејќи е дизајнирана да не работи ако е одвоена од својот автомобил.