+389 2 3290 020

info@gps.mk

Робот спасува животи во сериозни несреќи

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Робот спасува животи во сериозни несреќи
робот centauro

Тим создаде робот кој ќе работи во случаи на сериозни несреќи.

Centauro е робот создаден од Istituto Italiano di Technologia. Тој е висок 1.2 метри, тежок 90 килограми и има 4 нозе. Неговата намена е да работи во случаи на сериозни несреќи заради можноста да се движи на нерамен терен и да пренесува голема тежина. Засега неговиот капацитет за работа е 2.5 часа.

Тимот го припрема овој робот за работа заедно со луѓе во продукциски погони, логистички операции, локации кои се штетни за луѓето а може да биде користен и за безбедносни акции како отстранување на експлозивен материјал, пишува USB.