+389 2 3290 020

info@gps.mk

Се за електричните автомобили

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Се за електричните автомобили

Повеќе истражувања сугерираат дека префрлањето на електрично возило би можело да има значително влијание кога станува збор за заштита на планетата. Електричните автомобили се сметаат за повеќе еколошки од бензинските автомобили, бидејќи немаат издувни гасови и не испуштаат загадувачки материи.
Еве што треба да знаете за електричните автомобили.

Од 2017 година имало над три милиони електрични и хибридни автомобили низ целиот свет. Електричните возила се движат со електричен мотор. Тие обично се напојуваат со батерии за полнење. За полнење на батериите, го приклучувате автомобилот во станица за полнење. Повеќето луѓе инсталираат еден во нивните домови кога купуваат електрично возило, но се очекува дека станици за полнење наскоро ќе бидат достапни на различни јавни места, како што се трговски центри, кина и станици.

Електричните автомобили се сметаат за поевтини од традиционалните автомобили, бидејќи тие се поевтини за поправка и полнењето на батери е поевтино од горивото.

Најпопуларниот електричен автомобил е Nissan Leaf, од кои 300.000 се продадени на глобално ниво до јануари 2018 година. Во прилог ги имате најбараните хибрид автомобили за 2018 година:

 

  • Nissan Leaf
  • BMW i3
  • Hyundai Kona Electric
  • Jaguai i-Pace
  • Tesla Model S

 

 

Кога станува збор за колку брзо можат да се движат, електричните автомобили можат да забрзаат многу побрзо од бензинските возила.

На прашањето дали треба да инсталирате полнач дома, одговорот е – само затоа што имате електричен автомобил не мора да значи дека треба да инвестирате во вашата сопствена станица за полнење – можете само да ги користите јавните, од кои некои се бесплатни.

Дали и вие би се одлучиле за електричен хибрид автомобил?