+389 2 3290 020

info@gps.mk

Секој автомобил со ограничена брзина во иднина

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Секој автомобил со ограничена брзина во иднина

Се чини дека политичарите веруваат дека обуката на возачот или одржувањето на патот нема да се подобрат во скоро време, па затоа сакаат да ја ограничат моќта на моторот на автомобилот. Поддржан од членовите на Европскиот парламент, Европскиот совет за транспорт и безбедност вели дека нови задолжителни системи ќе ги намалат судирите за 30% и ќе се заштитат 25.000 животи во рок од 15 години од воведувањето.  

 

 

GPS и/или препознавање на сообраќајни знаци за да се утврди ограничувањето на брзината на патот, со тоа што вашиот автомобил соодветно се прилагодува, детекција на замор на возачот врз основа на камера, сигнал за итни случаи, реверзивни камери.. се само дел од новите безбедносни мерки што ќе бидат имплементирани.

 

 

Некои производители на автомобили веќе развиле начини за користење на GPS или камери за откривање на ограничувањето на брзината и дека возилата со сигурност се придржуваат до нив.

Новите автомобили што се продаваат во Европа од 2022 година ќе мора да бидат опремени со системи за ограничување на нивната брзина.