+389 2 3290 020

info@gps.mk

Штетните емисии од производството на автомобили во Европа намалени за 24 отсто

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Штетните емисии од производството на автомобили во Европа намалени за 24 отсто
автомобили

Од производството на автомобили во Европа, штетните емисии за осум години се намалиле за 24 отсто, иако годишно се составуваат повеќе од пет милиони, пишува USB.

Причината за ова е користењето на различни горива и зелена енергија.

Минатата година 17 милиони автомобили биле произведени во Европа, а за нивното склопување било потрошено 31 отсто помалку вода.

Во текот на изминатите десет години, било забележано и пониска потрошувачка на електрична енергија за 16 отсто од страна на производителите на автомобили. Отпадот што останува по склопувањето на секој автомобил е намален за 14 отсто.