+389 2 3290 020

info@gps.mk

Uber го освои Блискиот Исток

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Uber го освои Блискиот Исток

По неколку месеци гласини, конечно е потврдено дека гигантот Uber ќе го преземе својот конкурент Careem од Блискиот Исток во вредност од 3,1 милијарда долари – со 1,7 милијарда долари за конвертибилни заложници (кои можат да се претворат во сопственички удел во Uber)  и 1,4 милијарда долари во готово.

 

 

Careem беше основана како конкурент на Uber во 2012 година со бизнис кој функционира во 120 градови во вкупно 15 земји. Како компанија за транспортна мрежа се прошири во понудите како што се испорака на пакети и храна, автобуски услуги и кредитни трансфери. Uber ќе ги стекне сите бизниси на Careem за мобилност, испорака и исплати преку поголемиот регион на Блискиот Исток, почнувајќи од Мароко до Пакистан, вклучувајќи ги Египет, Јордан, Пакистан, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати.

 

 

Careem ќе стане целосно подружница на Uber, без промена на името и ќе продолжи да ја води Mudassir Sheikha – коосновачот и извршен директор.