+389 2 3290 020

info@gps.mk

Дознајте кој е најбрзиот авион на светот…

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Дознајте кој е најбрзиот авион на светот…

Најбрзиот автомобил на светот.

Најбрзиот мотор на светот.

Најбрзиот воз на светот.

Ајде да зборуваме и да ви откриеме кој е најбрзиот авиот на светот.

Најголемата брзина што ја има достигнато авион е направен од северноамериканската авијација и станува збор за X-15A-2. На 3-ти октомври 1967 година достигна 7.270 км на час, над пустината Мојаве, САД.

 

 

Но, кога станува збор за комерцијални авиони, Boeing 747 е победник со 1.327 км на час. Поради драстичната потрошувачка на гориво што се случува при летање на Boeing со оваа брзина, ретко се прави.

 

 

А просечната брзина на авионите е 925км на час.