+389 2 3290 020

info@gps.mk

Дознајте кој е најбрзиот мотор на светот…

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Дознајте кој е најбрзиот мотор на светот…

Претходно зборувавме кој е најбрзиот автомобил на светот, а сега е време да провериме кој е најбрзиот мотор…

Возењето мотор станува повозбудливо и авантуристички од автомобилите. И мотоциклот е малце потежок за споредба од автомобилот кога станува збор за најбрзиот бидејќи има моторцикли за кои не е дозволено да се возат на отворен пат поради нивната преголема брзина..

Сите моторцикли се ограничени на 299 км на час.

Па на врвот на листата се појави Dodge Tomahawk како најбрз, но тој не спаѓа во категорија мотоцикли… Dodge теоретски, заради овој неправен статус, може да достигне максимална брзина до околу 645 км на час.

 

 

Вистинскиот победник, иако од најбрзиот светски мотоцикл, се чини дека е Suzuki Hayabusa со известување дека може да достигне 399 км на час.

Во 1999 година, стравувањата на европска регулаторна комисија воведија неформален договор меѓу јапонските и европските производители да имаат ограничување на најголемата брзина на нивните мотоцикли на произволна граница. Па така, Suzuki е најбрзиот моторцикл на светот пред да се стави ограничувањето.