+389 2 3290 020

info@gps.mk

Дознајте кој е најбрзиот воз на светот…

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Дознајте кој е најбрзиот воз на светот…

Пред да ви откриеме кој е набрзиот воз на светот погледнете кој е најбрз автомобил и најбрз мотор

Кога станува збор за возовите, навистина постои голема разлика помеѓу возовите што работат на мотор и повеќе концептуални возови, и ајде да ги разгледаме и двете.

Највисоката брзина евидентирана на кој било национален железнички систем, беше на 3 април 2007 година. Направена е од француска SNCF модифицирана верзија на TGV наречена V150. Овој воз достигна 574,8 км на час. За да стигне до оваа брзина, требаше поголеми тркала и два мотори. Што значи дека обој воз е најбрз кој е управуван од мотор.

 

 

Но, кога зборуваме за најбрзиот воз во светот, победник е Maglev. Овој јапонски магнетички лавизиран воз, успеа да достигне максимална брзина за напојување од 603км на час. Maglev користи електрично наполнети магнети за да „лебди“ над патеката и се движи со магнетни пулси.

 

 

Нормалните возови не можат да достигнат до овие брзини бидејќи на Maglev не му требаат тркала, оски или лежишта. Па се очекува за 40 минути да се стигне на оддалеченост од над 300 км, до 2027 година.