+389 2 3290 020

info@gps.mk

Иновации од жени кои ја револуционизираа автомобилската индустрија.

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Иновации од жени кои ја револуционизираа автомобилската индустрија.

На сите ни е добро познат митот дека жените не се добри шофери… Тоа е стар мит и верба која сè уште се пренесува од генерациите, но крајно време е овој стереотип да се елиминира.

Постојат жени пилоти и астронаути кои работат комплицирани машини и алатки, па зошто автомобилот да биде нешто што луѓето мислат дека не би го совладале? Но, дали знаевте дека многу безбедносни карактеристики што можете да ги најдете во автомобил биле измислени од жени?

 

Еве 4 иновации од жени кои ја револуционизираа автомобилската индустрија (и спасија многу животи на патот)!

  • Бришачи на шофершајбната.

За време на патувањето во Њу Јорк, Мери Андерсон виде дека возачите на трамваите треба да ги отворат своите прозорци за да го исчистат мразот, што ги изложува на елементите. Ова набудување ја инспирираше да дизајнира уред што отстранува снег или дожд од шофершајбната со рачна рачка од внатрешната страна на возилото. Може да се отстрани и по зимата.

Кога беше патентиран во 1903 година, автомобилите сè уште беа ретки, така што не се произведуваа комерцијално до 1913 година. Денес оваа стандардна карактеристика на автомобилот е корисна во бурни тепачи!

 

 

 

 

  • Трепкач и сопирачки светла.

Филмска ѕвезда Флоренс Лоренс беше во скоро 300 филмови во текот на нејзината кариера. Таа направи толку многу од тоа, што можеше да купи свој автомобил, што беше ретко за жените уште во почетокот на 20 век! Откако разви страст кон светот на автомобилот, таа одлучи да ги истражи безбедносните мерки за возилата.

После долгогодишно експериментирање, Лоренс го измислил првиот механички сигнал при вртење и механичкиот сигнал при сопирање во 1914 година. За жал, таа не ги патентираше своите пронајдоци. Иако овие уреди станаа суштински за секојдневната безбедност на патиштата.

 

 

  • Грејач на автомобили.

Во 1893 година, машинскиот инженер Маргарет Вилкокс го измисли грејачот на автомобилот. Топол воздух ќе се ослободи од отворот на моторот, обезбедувајќи топлина до аристократските возачи на 19-от век. Низ вековите, тој беше модифициран и подобрен за да стане клучен дел од возилата денес.

 

  • GPS.

Можеби ве изненади што знаете дека претходникот на современиот GPS го измисли австриската актерка и меѓународна икона за убавина, Хеди Лемар. За време на Втората светска војна, таа работеше заедно со Џорџ Антејл за создавање технологија за безжичен пренос што помогна во борбата против нацистите. Со манипулирање со радиофреквенциите, системот гарантираше дека тајните кодови нема да бидат откриени од непријателите.

Оваа технологија беше далеку пред своето време. Иако беше патентиран во 1941 година, таа привлече малку внимание сè додека не се разви дигиталната технологија. Пронајдокот на Лемар  сега се вградени во современата технологија за Wi-Fi, CDMA и Bluetooth.