+389 2 3290 020

info@gps.mk

Кои уреди трошат струја и кога се исклучени?

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Кои уреди трошат струја и кога се исклучени?

Не е изненадување што електронските апарати користат електрична енергија кога се вклучени. Меѓутоа, она што може да дојде како изненадување е дека голем дел од нашите уреди продолжуваат да користат електрична енергија и кога се исклучени. Всушност, до 10% од сметката се трошоци од апарати кои користат енергија додека тие не се ни користат. 

Во продолжение издвојуваме дел од најупотребуваните уреди кои трошат електрична енергија и кога се исклучени.

Кога полначот е во струја, иако мобилниот не е приклучен – 1.2 вати дневно

струја

Телевизор  – 24 вати дневно

струја

Компјутер и лаптоп –  96 вати дневно

струја

Модемите за дигитална телевизија – 22 вати дневно

струја

Уреди со тајмер – 108 вати дневно

струја