+389 2 3290 020

info@gps.mk

Michelin е најценет производител на гуми во светот

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Michelin е најценет производител на гуми во светот
michelin гуми gumi

Според Brand Finance, Michelin, со 7.93 милијарди долари, е најценет производител на гуми во светот.

Bridgestone (минатогодишниот лидер) со 6.992 и Continental со 4.756 милијарди долари, влегуваат во првите три. Во Топ 10 на највредните прозводители на гуми во светот влегуваат Goodyear со 2.175 милијарди долари, Dunlop со 1.984 милијарди, Hankook со 1.590 милијарди, Pirelli со 1.524 милијарди, Maxxis со 900 милиони, Yokohama со 838 милиони и Sumitomo Tire со 601 милиони.

Од кинеските производители на гуми во моментов во Топ 10 присутен е само Maxxis на осмо место, а од Brand Finance посочуваат дека треба да им се обрне внимание затоа што земаат голем замав.

Според студијата, највредното автомобилско претпријатие во светот е Mercedes-Benz.