+389 2 3290 020

info@gps.mk

Тајните меѓу Форд и вработените

Geonet GPS > ВЕСТИ > Вести > Тајните меѓу Форд и вработените

Со долгиот список на признанија што Форд ги има добиено, управуваше и сеуште управува со уште подолг список на правила.

Кога Хенри Форд ја започна компанијата Форд Мотор во 1903 година, тој се претстави како пионер не само во автомобилскиот свет, туку и во светот на трудот. Тој на своите вработени му постави 40-часовна работна недела, што беше невидено во 20-тите години на минатиот век.

Форд сеуште важи за една компанија со стабилно работно опкружување. Но, постојат правила што се малку чудни. Погледнете:

 

 

  • Без трчање во фабриката – чудно нели?
  • Вработените не смеат да го користат логото на Форд без дозвола.
  • Знаејќи ја вредноста на здравјето на своите вработени, Хенри Форд инсталира колектори за прашина во индустриска класа за подобрување на квалитетот на воздухот.
  • Не само што не смеат да земаат делови бесплатно, туку и ретко ги добиваат со попуст. Кога некој работи за Форд неколку години, мислите дека може да добијат бесплатни делови… едноставно, не може.

 

 

  • Строго забрането е откривање на новите модели.
  • Техничарите мора да бидат обучени – ова можеби не е чудно, бидејќи ова правило е во сите автомобилски компании.

 

 

  • Полесно можете да откриете некои работи за Форд од Интернет, отколку од некој вработен во Форд.
  • Вработените мора да добијат дозвола од супервизорите за да купат Форд автомобил.
  • На паркинзите од фабриките, нема место за автомобили кои не се Форд.
  • Ова правило повеќе не важи, но, во почетоците, вработените беше задолжително да имаат државјанство на САД.